Kakerlakk: Den ultimate guiden

Kakerlakk veilede

Kakerlakker er en av verdens eldste insekter, og en av de tøffeste å ta livet av. Ifølge visse er kakerlakker en av de få organismene som vil kunne overleve en global kjernevåpenkatastrofe. Kakerlakken er fremdeles ikke så vanlig i Norge, men den er på fremmarsj. Heldigvis er det mulig å bekjempe kakerlakkene - vi viser deg hvordan.

 

Innhold:

  1. Kort om kakerlakker
  2. Smitter og skader
  3. Slik oppdager du kakerlakker
  4. Forebyggende på reisen
  5. Slik bekjempes kakerlakker 
  6. Mer fakta om kakerlakker

 

Kort om kakerlakker

Kakerlakken er en av vedens eldste insekter , og påtreffes over hele verden i mange former. Markkakerlakken, vår egen norske kakerlakk, kan ikke formere seg innendørs og er dermed ikke et skadedyr å bekymre seg for.

I Norge har vi mest problem med den store tyske kakerlakken. Den er 10 til 16 mm lang og kjennes igjen på sine to sorte langsgående striper på det flate halsskjoldet, som løper fra hodet mot vingebasen.

Kakerlakker spiser det meste, kan klare seg uten mat i seks uker og kan leve videre selv om den mister hodet inntil den sulter ihjel. De klarer å leve i temperaturer mellom -5 og 40 grader. Med andre ord er de ekstremt dyktige på å overleve, og er en utfordring å bekjempe.

Tysk kackerlacka, Blattella germanica

Bilde: Tysk kakerlakk, Blattella germanica [Lmbuga / CC-BY-SA-3.0]

 

Smitter og skader

Helserisikoen for mennesker ved kakerlakker er at de gjennom avføring og sekret kan være smittebærere av sykdommer som listeria og salmonella. Det illeluktende sekretet kan også i noen tilfeller fremkalle allergiske reaksjoner hos mennesker.

 

Slik oppdager du kakerlakker

Kakerlakker er aktive om natten, og gjemmer seg på dagtid. I tillegg kan de springe 1 meter per sekund, noe som gjør dem svært vanskelige å fange- Alt dette gjør det vanskelig å være sikker på om man har fått kakerlakker ved å forsøke på å fange dem. De formerer seg svært raskt, og trives best i varme og fuktige miljøer med nærhet til matvarer.

Følgende tegn hjelper deg med å identifisere om du har et kakerlakkangrep:

1. Sekret - duft

Sekretet kakerlakkene utsondrer er illeluktende, og kan bli værende rundt f.eks. matvarer som kakerlakkene kommer i kontakt med.

2. Sekret - spor

Spor fra sekret kan forekomme på gulv, benkplater eller rundt lister.

3. Avføring

Kakerlakkens avføring er ca 2 mm lang, brun/svart og sylindrisk formet.

4. Skinn/skall

Utskiftet hud påtreffes som regel i nærheten av der kakerlakkene har bosatt seg.

Kakerlakkene trives best på steder som bad, kjøkken og vaskerom (våtrom). Vær spesielt nøye med å inspisere disse. 

 

Forebyggende på reisen

En vanlig måte kakerlakker kommer inn våre norske hjem på, er at de følger med hjem fra reiser til land der kakerlakkene er vanlige. De blir rett og slett med i kofferten hjem. Når de deretter har kommet seg inn i våre oppvarmede hus, så sprer de seg raskt. 

For å redusere risikoen for dette bør du gjøre følgende når du reiser:

  1. Kontroller kofferter og reisevesker som kommer fra land med kakerlakker.
  2. Pakk opp i badekaret med proppen i, slik at eventuelle kakerlakker ikke kan rømme.
  3. På reise skal du ikke spre klærne utover på gulvet, men holde reiseveskene helt lukket så langt det er mulig. 

 

Slik bekjempes kakerlakker

Når kakerlakkene først har kommet seg inn i våre oppvarmede hus, så sprer de seg raskt. De oppsøker gjerne kjøkken eller bad hvor tilgangen på føde generelt er størst, og sprer seg deretter videre via rør og kabler.

Følgende tiltak bør gjøres umiddelbart:

  1. Varer som er angrepet av kakerlakker bør umiddelbart kasseres.
  2. Rengjør grundig, glem ikke å kvitte deg med støvsugerposen ved å legge den i en plastpose og fryse den ned i minst en uke.

For å deretter bli kvitt kakerlakkene permanent:

1. Rengjøringsmiddel

Grundig rengjøring av områder du har observert, eller tror eller antar det kan finnes, kakerlakker er ytterst viktig. Bruk rengjøringsmiddel som er bakteriedrepende.

2. Limfeller

Limfeller som inneholder feromon lokker til seg og fanger kakerlakker, og i tillegg sølvkre og andre krypende insekter.

3. Insektmiddel

Insektspray mot krypende insekter bekjemper kakerlakker umiddelbart. Bør påføres i området der kakerlakkene bor og ferdes.

4. Eterisk olje

Produkter av rødt sedertre er en miljøvennlig måte å gjøre et sted mindre attraktivt for kakerlakker og andre mindre insekter. Se f.eks. rødsederolje.

Mer fakta om kakerlakker

Kakerlakker er blant de eldste nålevende grupper av insekter, de eksisterte allerede for 300 millioner år siden (120 millioner år før dinosaurene). De har ikke endret seg noe særlig utseendemessig siden da, og er svært godt tilpasset sin økologiske nisje.

Kakerlakker har ved hjelp av mennesket blitt introdusert til store deler av verden, og mangler bare der det er riktig kaldt siden de ikke tåler lave temperaturer (-5 grader).

De fleste kakerlakker er nattaktive, og gjemmer seg om dagen i kroker og kriker. De er altetende og lever av både vegetabilsk og animalsk føde.

Den tyske kakerlakken (Blatella germanica) er den vanligste kakerlakken i norske hjem. Kakerlakkene har en flat, oval og brunlig kropp, med lange mangeleddede antenner og tornbesatte skinneben. Hodet er dekket av en stor, fremre skjoldlignende del (Prothorax).

Hanner er 10 til 13 mm i kroppslengde, mens hunnen er litt større, 12 til 15 mm i kroppslengde. Kakerlakkens eggkapsel er først hvit, og går deretter fra rosa, lys brun til brun i fargen, og er 7 til 8 mm x 3,0 x 3,5 mm.

Det tar mellom tre til fem uker etter befruktning før hunnen til tysk kakerlakk legger en kapsel som inneholder ca 30 til 40 egg, disse eggene vil deretter klekkes etter et døgn.

Markkakerlakken, vår egen norske kakerlakk, blir mellom 7 til 12 mm stor og lever i naturen, men kan iblant komme inn i hus og boliger. Den kan imidlertid ikke formere seg innendørs, og er dermed ikke skadedyr å bekymre seg for eller bekjempe.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top