Relaterte produkter
- Møll5 (3)
Mottlock® møllfelle 3-pk.
kr 339 kr 567Møll4.8 (19)Rødsederolje 30 ml spray
kr 145Møll5 (10)Rødsederringer 12 stk.
kr 79Møll4 (7)Møllfelle + 2 limark Biobasis®
kr 199Andre4.3 (3)Insektsnett til vindu, 130 x 150
kr 69Andre4 (1)Klesmøllens gjemmesteder
Har du fått problemer med klesmøll og lurer på hvor de kommer fra? Vi går gjennom hvor møllen gjemmer seg i naturen, hvordan de kommer inn i huset og hvor de i så fall gjemmer seg. Når du kan møllens alle gjemmesteder, blir det lettere å bli kvitt dem.
Veldig mange sliter hvert år med klesmøll som skader klær, tepper og møbler. I enkelte tilfeller føles det som om møllen har dukket opp fra det tomme intet. Det er ikke helt riktig, og hvis du vet hvor du skal lete er det enklere å forebygge et angrep i tide.
Klesmøllens gjemmesteder i naturen
I naturen frodes klesmøllen fremfor alt i forlatte fuglereder (eller fuglekasser), vepsebol eller gnagerhi. Uansett om du bor i hus eller leilighet, er gamle fuglereder den mest sannsynlige kilden til klesmøll inne. Av og til lever de i og av dyrekadaver der de f.eks. spiser pels eller fjær.
Tips: Vi anbefaler at du fjerner gamle fuglereder før eller etter fuglenes hekkeperiode (31. april til 31. juli), blant annet for å unngå at disse blir boliger til klesmøllen.
Slik kommer klesmøllen inn i huset
Det er oftest om sommeren som man får problemer med klesmøll. Varmen øker møllens aktivitetsnivå og livssyklus (f.eks. kan møllegg klekkes 10 ganger raskere om sommeren enn om vinteren).
Det absolutt mest vanlige er at møllen flyr inn når du har et åpent vindu eller ei åpen dør.
- Ved lufting
- Om kvelden når du er uten og kanskje har balkongdøra åpen
Det er også vanlig at møllen finner veien inn via ventilasjonskanaler eller skorsteinen. Siden klesmøllen oftest trives i gamle fuglereder oppe i trærne eller på hustaket, har møllen kort vei inn i huset.
I leiligheter/boligblokker er det ikke uvanlig at møllen sprer seg mellom leilighetene via ventilasjonskanalene som knytter ulike deler av huset sammen. For eksempel kan et møllangrep i en kjeller eller en annen leilighet, raskt føre til ytterligere angrep i huset.
Bruktartikler, spesielt klær, men også møbler, tepper osv, inneholder av og til uønskede overraskelser i form av møllarver. Hovedrådet er å være oppmerksom på skader, hull og spor av larver.
Klesmøllens gjemmesteder i hjemmet
Møllen søker seg til naturmaterialer for å legge egg som deretter blir til larver som spiser på tilgjengelig naturmateriale. Det betyr at alle plagg, møbler og tekstiler som inneholder naturmaterialer, kan angripes. Ofte er det ting som inneholder ull, fjær, pels/hår eller skinn som blir angrepet.
Jo mer tilgjengelig mat, jo mer attraktivt er det for møllen siden larvene lettere kommer til maten. Støv og hår, stort sett alt vi suger opp med støvsugeren, er jackpot for klesmøllen.
Spesielt vanlig er det at klesmøllen finner veien til garderober, bortstuede hatter, pelser osv, eller under tepper og på andre plasser hvor vi ikke gjør rent så ofte.
Av og til er det åpenbart hvor møllen har funnet hjemmet sitt, men i andre tilfeller må du lete en stund for å finne kilden. Enkelte som vi har vært i kontakt med har lett etter i flere måneder for til slutt å finne en bortglemt hatt eller drømmefanger av fjær som kryr av larver.
En enkel sjekkliste for å slippe møll
Følgende er viktig når du skal hindre at møllen får fotfeste innendørs:
- Insektsnett på åpne vinduer og dører er en enkel måte å minske risikoen for møll.
- At hele tiden ha et par møllfeller hjemme kan hjelpe deg til å fange enkelt møl som finner veien inn, og hindre at de etablerer seg og begynner å spise på klærne.
- Ved tilbakevendende møllproblem som du ikke finner kilden til, er det en god idé å sette et insektsnett på ventilasjonskanaler som ikke allerede har et finmasket nett.
- Sjekk nøye alle brukte klær og tekstiler etter tegn til angrep, f.eks. hull, larver eller egg.
- Det er alltid smart å fryse ned eller varme opp ting du har kjøpt brukt for å være sikker på at egg eller larver ikke følger med.
- Generelt kan det være en god idé å ha rødsedertre i garderober annen klesoppbevaring da dette er en naturlig beskyttelse mot etableringen av møll.
Tips: Støvsug i garderober, esker og under tepper blant ting du langtidsoppbevarer. Det fjerner støv og hår som ellers er attraktivt for møllen.
Les vår guide hvis du vil bli ekspert på klesmøll og hvordan du blir kvitt dem.
Relaterte produkter
- Møll5 (3)
Mottlock® møllfelle 3-pk.
kr 339 kr 567Møll4.8 (19)Stick.no er Nordens ledende butikk for produkter mot skadedyr i hjem og hage - effektive produkter til beste pris! Hos oss finner du gode råd og rett verktøy for å slippe skadedyr.
Copyright © 2024 Stick AB