Gin Tonic mot mygg

Gin Tonic mygg

Hjelper den populære drikken Gin and Tonic (GT) virkelig mot mygg og i så fall hvordan? Vi går inn i kjemien og finner ut hvordan det fungerer. Vi kan avsløre at det ikke er gin, men selve tonicvannet som gir drikken de unike egenskapene.

 

Gin & Tonic ble først populært i de britiske koloniene. Gin Tonic som en drink startet faktisk med bare tonic. Gin ble først senere tilsatt for å forbedre smaksopplevelsen. Opprinnelig ble drikken også servert uten is. Det var rett og slett ingen is tilgjengelig på samme måte som i dag. Drikken er fortsatt veldig populær og serveres over hele verden i en rekke varianter.

Du har kanskje blitt fortalt at Gin Tonic har en unik egenskap ved at den kan bekjempe mygg og malaria. Ville det ikke være flott om en god og forfriskende drink samtidig kan være et naturlig myggmiddel?

 

Britiske kolonisatorer oppfant drinken.

Søramerikanske indianere var sannsynligvis de første som brukte kinin - de skal ha brukt stoffet for dets legende egenskaper. Det var ikke før mye senere at spanjolene oppdaget at kinin også kunne brukes til å behandle malaria. Kininet ble deretter spredt av spanske munker over hele Europa og ble kalt jesuittpulver. Kinin ble også den første kjemiske forbindelsen som ble brukt for å forhindre smittsom sykdom (malaria).

På 1700-tallet skal drinken Gin Tonic ha blitt oppfunnet for å få britiske offiserer til å få i seg kininet. Gin gjorde drikken mye mer velsmakende, kinin i konsentrasjonen som var i tonic den gangen betydde en ganske bitter og ubehagelig smaksopplevelse. Spesielt i de afrikanske koloniene og India har selve drikken, slik vi kjenner den i dag, et sterkt fotfeste.

Sukkerplantasje brittisk koloni

Bilde: Sukkerplantasje i en brittisk koloni, 1823

Myggbeskyttelse og behandling av malaria

På 60-tallet ble det fastslått at kinin kunne brukes til å behandle malaria. Det ble ikke vurdert å ha noen innvirkning på selve myggen som spredte sykdommen. Det vil si - det ble ikke antatt at den ikke avviste eller drepte mygg, og reduserte heller ikke risikoen for å bli stukket av mygg.

I en studie fra 2014 av Det amerikanske jordbruksdepartementet, ble det funnet at kinin faktisk har en avvisende effekt på mygg. Det viste seg at kinin virker på en lignende måte som DEET (den vanligste aktive ingrediensen i de fleste myggmiddel over hele verden).

Både DEET og kinin har vist seg å påvirke myggens smak-/duftreseptorer på en unik måte. Enkelt forklart reagerer myggens smaksreseptor med stoffet og får myggen til å bli forvirret og bare fly sin vei.

 

Kinin i tonic er virkestoffet.

Tonic består av kullsyreholdig vann og noen ekstra smaker, inkludert kinin. Kinin er stoffet i Gin Tonic som er effektivt mot malaria og mygg. Kinin hentes fra barken på kinesiske trær. I inkariket ble barken (kinin) av det kinesiske treet kalt "Quina-Quina", som antas å ha betydd "bark av bark" eller muligens "hellig bark".

Kininets systematiske kjemiske navn er (R) - (6-metoksy-4-kinolyl) [(2S, 4S, 5R) -5-vinyl-2-quinuclidinyl] metanol.


 Fakta: Kinin i tonic gjør drikken fluoriserende, dvs. det blir selvlysende når man lyser med UV-lys.


 

Dagens tonicvann inneholder veldig lite kinin - bra for smak, men det betyr også at tonic ikke har den samme profylaktiske effekten på malaria og avvisende effekt på mygg som datidens populære GT. For at tonic skal ha de positive medisinske egenskapene som ønskes, kreves en kininkonsentrasjon på 160 til 320 mg/l (vekt). I dag tilsettes kinin bare som en smakstilsetning, og dessverre betyr det at en moderne Gin Tonic ikke har noen innvirkning på verken malaria eller mygg.


 Fakta: På én dag må du drikke så mye som ca. 67 liter Gin Tonic for å få beskyttelse mot malaria. Ikke riktig holdbar dessverre ...


 

Konklusjon: Dessverre hjelper ikke Gin Tonic-drikken i dagens versjon mot mygg eller malaria. Kanskje en skuffelse, men det er fortsatt en fantastisk drink, og kombinert med moderne myggmiddel eller myggmaskiner, får du det beste fra begge verdener! 

 

Vil du vite mer om mygg og hvordan du slipper dem?

Bark kinesisk tre

Bilde: Bark fra kinesisk tre

Kinin moleylmodell

Bilde: Molekylmodell kinin

 

 

Copyright © 2024 Stick AB
To top