Fruktfluer: Den ultimate guiden

Fruktfluer

Fruktfluer, eller bananfluer som de også kalles, øker eksplosjonsartet ved visse tider på året og svermer rundt frukten du har hjemme. Hunnene legger ca 500 egg i frukt, og disse blir til nye fluer på drøyt en uke. Ikke så lekkert! Vi viser deg hvordan kan du slippe fruktfluene.

 

Innhold:

  1. Kort om fruktfluer
  2. Fruktfluens føde
  3. Slik får du fruktfluene hjem
  4. Fruktfluens formering
  5. Slik slipper du fruktfluer 
  6. Mer fakta om fruktfluer

 

Kort om fruktfluer

Fruktfluen finnes over alt i vår natur, det er derfor vanskelig å hindre dem fra å komme seg inn - og som regel blir de med hjem i frukten man har handlet i matbutikken. Størst problem med fruktfluer i Norge, er på sensommeren når forholdene er som mest gunstige for fluene.

Fluene gjør egentlig ingen skade i hjemmet mer enn at de kan oppleves forstyrrende og usmakelige, spesielt ettersom de legger tusenvis av egg på og i frukt.

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/Calliphoridae_05921.jpg

Bilde: Fruktflue/bananflue [© Vengolis, CC-BY-SA-4.0]

 

Fruktfluens føde

Fruktfluen trives i romtemperatur, og klarer seg godt på mikroorganismer. Bananer er særdeles populære hos fruktfluer, men de liker det meste når det kommer til frukt. Det engelsk navnet 'fruit fly' er en av årsakene til at fluen ofte kalles for fruktflue, som også er svært passende.

I tillegg til at fruktfluer elsker sine overmodne frukter, så spiser de også bl.a. av mikroorganismer i vinskvetter og avfall.

 

Slik får du fruktfluene hjem

Når det er sesong for fruktfluer, som regel på slutten av sommeren når norsk hagefrukt er moden, er det vanlig at man får fruktfluene inn utenfra.

Vanligvis får man også med seg fruktfluer fra frukten man kjøper i butikker. Eggene som er lagt i en skade eller sprekk på en frukt er kanskje helle ikke er synlig, men plutselig klekkes en masse fruktfluer. 

 

Fruktfluens formering

Fruktfluer lever bare i ca 30 dager, men finnes det rikelig med føde vil fluen i denne perioden produsere store mengder avkom. Fluene har en utrolig formeringsevne. Utviklingen fra egg til ferdig flue tar bare ca 8 dager, og siden hver hunnflue legger ca 500 egg, så gjelder det å redusere fluenes mulighet til å utvikle seg med alle midler .

På grunn av at fluen formerer seg så raskt brukes den flittig innen forskning, og i tillegg som levende fôr for overflatelevende akvariefisker.

 

Slik slipper du fruktfluer

Fruktfluer er noe alle rammes av, men takket være at fruktfluen er ganske sensitiv og har en kort livssyklus, så er de lette å få bort med rett tiltak:

  1. Feller: Lag enkelt din egen felle ved å blande et glass med en del vann, noen dråper oppvaskmiddel, en del eddik og to deler honning. Fluene tiltrekkes av blandingen og drukner i den. Dessverre er disse fellene ferskvare, så selv om du rører rundt i fellen hver annen time, så mister den raskt effekt og begynner å brytes ned allerede neste dag. Derfor kan det være mer effektivt og billigere i lengden å kjøpe en ferdig tilpasset fruktfluefelle og lokkemiddel.
  2. Middel: Bekjempingsmiddel mot flygende insekter fungerer mot fruktfluer, men sørg for å ikke spraye på frukt og matvarer.
  3. Luft ut ordentlig og senk innetemperaturen om mulig.
  4. Fjern føde og potensielle 'barnerom': 
    1. Oppbevar overmoden og skadet frukt i kjøleskapet.
    2. Ikke la mat eller f.eks. vinskvetter bli liggende fremme.
    3. Sørg for å ha tette beholdere til husholdningsavfallet.
    4. Rengjør kjøkkenet ordentlig, og fjerne alle "barnerom" for larver, f.eks. grundig rengjøring av oppvaskkum, rørkoblinger og gulvsluker med børste og oppvaskmiddel.
    5. Visse potteplanter tiltrekker fruktfluer hvor de kan legge egg - du vil kunne se hvilke. Kvitt deg med disse, eller sett dem utendørs om mulig.

Hvis du har utført alle ovenstående tiltak hver uke i tre ukers tid, så bør fruktfluene nå være borte.

 

Mer fakta om fruktfluer

Fruktfluen er en art i samme familie som bananfluen. Fluekroppen er vanligvis 2 til 2,5 millimeter lang, og navnet fruktflue (fruit flies) har den nok fått for at den ofte ses ved fruktskålen. Fluens levetid er omtrent en måned ved en temperatur på 29 °C. Iblant benyttes ordet bananfluer, sannsynligvis en direkte oversettelse av det engelske ordet "banana flies".

Fruktfluens utseende og spesifikke trekk er vanskelige å skille ut med det blotte løyet, dens øyne er teglrøde og kroppen hovedsakelig gulbrun, med tverrgående sorte ringer rundt buken. Hunnene er cirka 2,5 millimeter lange, mens hannene er marginalt mindre. Baksiden av hannenes kropper er mørkere i tillegg til at de har en distinkt sort flekk på bakkroppen.

Fruktfluens livssyklus inneholder en komplett metamorfose. Den utvikles først fra egg til en larve, som forpuppes etter en tid, og ikke før i puppen utvikler fluen seg til fullt utviklet imago.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top