Se forskjell på buorm og hoggorm

buorm og hoggorm

Har du en farlig giftslange på tomten eller bare en vanlig og ufarlig buorm? Vi lister de 10 enkleste måtene å se forskjell på slangene.

Har du en farlig giftslange på tomten eller bare en vanlig og ufarlig buorm? I mange situasjoner er det viktig å kunne finne ut hvilken slange du har å gjøre med - men det er ikke alltid så lett. Det som kompliserer artsbestemmelsen er at slangenes kjennetegn kan variere ganske mye, noe som fører til vanskeligheter dersom man bare ser etter enkelte kjennetegn. Som et eksempel kan hoggorm varierer i farge, fra lys brun til nesten helt sort. De har som regel det karakteristiske sikksakk-båndet langs ryggen i en mørkere tegning, men det finnes også individer som helt mangler sikksakk-båndet.

 

Gå ikke på myten om hoggormen

En vanlig myte er at hoggorm ikke kan svømme, og at når du ser en svømmende slange, så kan du være sikker på at det ikke er en hoggorm. Dette stemmer overhodet ikke - hoggorm er dyktige svømmere og klatrere. Hoggorm svømmer med hele kroppen ved overflaten, mens buormen bare har hodet over vannflaten - dessuten kan buormen  være under vann i hele 30 minutter!

 

Vær forsiktig!

Ettersom det kan være en hoggorm du skal granske, så bør du være forsiktig. En sikkerhetsavstand på minst en og en halv meter anbefales for at du ikke skal bli bitt. Husk også at hoggorm har svært dårlig syn - du ser ut som enhver busk slangen kan prøve å finne beskyttelse ved når den blir skremt. Slangen kan derfor slingre seg rett mot deg, imidlertid springer du lett fra slangen.


 Tips: For å kunne observere slangen i ro og mak er det lurt å ta bilde av slangen. Da kan du sammenligne bilder på ulike slanger og granske slangens kjennetegn nøye.


 

10 måter å se forskjell på buorm og hoggorm

De vanligste slangene som blandes sammen er nettopp buorm og hoggorm - derfor vil vi vise forskjellen på disse slangene. Følgende kan hjelpe deg å finne ut hvilken slange du har i hagen:

  1. Flukt: Buormen rømmer umiddelbart, mens hoggormen blir værende og lar deg komme så nær som bare noen meters avstand før den stikker av.
  2. Adferd: Hoggormen beskytter seg ved å innta en avskrekkende posisjon, og blir liggende. Buormen vil enten prøve å rømme, utsondre et illeluktende sekret eller legge seg på rygg og spiller død.
  3. Bevegelsesmønster: Hoggormen er betydelig langsommere enn buormen, og beveger seg ikke med samme eleganse.
  4. Hodet: Buormen har et mindre og rundere hode enn hoggormen, som har et mer trekantet og vesentlig større hode.
  5. Skjell: Buormen har store skjell på hodet, mens hoggormen har små. I tillegg er buormens hode glinsende mens hoggormens er matt.
  6. Kropp: Hoggormen har en tykk kropp og avsmalende hale, mens buormen har en jevn tykkelse hele veien over halen.
  7. Markering: Markering: Buormen har en markering (ofte gulhvit) like bak hodet, noe som hoggormen mangler.
  8. Mønster: Hoggormen har et karakteristisk mørkere sikksakkmønster langs kroppen, mens buormen har et mer avrundet mønster, eller kan være uten mønster.
  9. Farge: Varierer om det er en lysere slange, imidlertid kan både buorm og hoggorm være nesten helt sorte.
  10. Pupiller: Buormen har runde pupiller, mens hoggormen har vertikale pupiller likt en katt, med en brunrød kant rundt pupillen.

Nå har du forhåpentligvis svaret. Er det hoggorm du har på tomten, så les Hoggorm: Den ultimate guiden som viser deg hva du kan gjøre.

 

Hovedbilde: Buorm, Natrix natrix [© Karl Larsaeus, CC-BY-2.5], Huggorm, Vipera berus [© Hini]

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top